Safari i Manyeleti

7 Feb 2019
Eftermiddagen er stegende varm, og solens stråler står ret ind på min fremtrædende, røde næse

Alt vildt er tilsyneladende gået indendørs i en mere behagelig skygge, og savannen forekommer næsten øde. Kontrasten til de foregående dages tordenbyger forekommer markant, men hellere sol end regn, selvom guderne skal vide, at årets regnbyger har være særdeles velkomne, og for første gang i 5 år er vores udgravede vandhuller som Main Dam og Skybed fyldt til randen. Vandet vil holde året ud og give fornyet liv til krokodiller og flodheste, der lige har gennemlevet syv magre år. Tørken har kostet 80 % af flodhestene livet, men bestanden kommer hurtigt op igen, når forholdene er til det. En god tommelfinger regel er, at en presset bestand bliver mere reproduktiv, hvilket blandt andet er årsagen til, at det ikke nytter noget at regulere en stor skadebestand, fordi reproduktionsraten er uhyre høj. Næsehornene presses af krybskytter, og derfor har samtlige hvide næsehorn i Kruger en lille kalv, eller også er de drægtige, hvilket – ifølge den lokale dyrlæge – er en noget usædvanlig situation. Det er dog næppe nok til at fastholde bestandens naturlige størrelse, fordi reproduktionsraten er meget langsommere.

Vi støder tilfældigt ind i nogle hyæner, der går parallelt med vejen og følger dem et stykke tid. De stopper, og pludseligt bemærker vi en gepard i buskadset. Geparden stopper, og det samme gør hyænerne, der forholder sig afventende. Hyænerne har tilsyneladende besluttet at lade geparden jage for sig og efterfølgende stjæle byttet eller en del af det. Geparden spejder ud over terrænet og har bestemt ikke travlt i den tiltagende skumring. Geparden vil helst jage i de lyse timer, men konkurrencen med de mange andre rovdyr tvinger dem til at forlænge ”jagtsæsonen”, dog er der ikke den store interesse for sen jagt i selskab med hyæner, hvis nattesyn er langt bedre.

Gepard og hyæne er ikke de hyppigst sete rovdyr, hvilket betyder, at der godt kan gå en dag, uden vi ser dem, modsat eksempelvis løve, der næsten ikke er til at undgå på en safaritur, men alle rovdyr klarer sig ualmindeligt godt, hvilket formentlig skal tilskrives den langstrakte tørke i Kruger-området, der har svækket alle planteæderne. Når antiloper og andre planteædere er i fin form, bliver jagten en langstrakt og udmarvende affære for rovdyrene.