På vej ud af corona-nedlukningen

15 May 2020
Tingene ser ud til at udvikle sig noget hurtigere, end vi har regnet med. Virus er godt på retur. EU vil have grænserne åbnet og gang i sommerturismen, og mange flyselskaber genoptager deres gamle ruter allerede i maj.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi gerne vil gang igen, men vi skal nok ruste os med tålmodighed endnu en stund. Åbner Europas grænser imidlertid i løbet af den næste måned, vil vi naturligvis forsøge at få alle sommerrejser afsted, såfremt destinationen beflyves, eller vi kan lave alternative arrangementer.
Dagspressen har i den forløbne tid bragt en del artikler om rejsebranchen og regeringens hjælpepakke, som blandt andet Albatros har protesteret voldsomt imod. Dette er ikke stedet for en nærmere redegørelse, men jeg skal blot nævne, at det oprindelige ringe lån nu er blevet suppleret med en tilskudsordning, der formodentlig dækker en god del af bureauernes ekstraordinære udgifter til leverandører og tidligere hjemrejser i de forgangne måneder. Det dækker dog langt, langt fra vores eller andre bureauers enorme tab på aflyste rejser. Trækker man årets annulleringer fra årets salg, bliver vores resultatet NUL med udgangen af maj. Derfor vil Albatros i de kommende mange måneder være et noget mindre bureau. Desværre med færre medarbejdere og færre rejser, men forhåbentlig med samme gode kvalitet.

En del af vores gamle, trofaste kunder med grundigt kendskab til Albatros' hoteller, skibe og ikke mindst medarbejdere i udlandet spørger til, hvordan vi klarer den ude i verden. I Sydafrika og Grønland er de fleste hjemsendt med lønkompensation på samme måde som i Danmark, og få andre steder er folk hjemsendt med let reduceret løn. Heldigvis står organisationen så stærkt, at alle kan klare sig året ud. Vi forventer dog, at det det meste åbner i løbet af sommeren.

Vores lille ekspeditionsskib Ocean Atlantic havde lidt bøvl med at få sidste hold rejsende i havn, så de fik nogle ekstra dage på skibet. Vores nye skib Ocean Victory ser ud til at være forsinket, og det tror jeg ikke, vi skal være så utilfredse med, selvom der måske nok er nogle, der bliver lidt skuffede. Men vi kommer stærkt igen næste år.

Siden Golfkrigen i 1991 har vi rustet os til kriser, og der har sandelig været mange af dem med angrebet på Twin Towers, SARS og askeskyen fra Island som de mest markante. Derudover har der været et hav af mindre kriser, krige og terrorhandlinger for ikke at tale om naturkatastrofer – hvem husker ikke tsunamien? – og dem er der også mange af. Og så kan vi lægge strejker, forsinkelser og flytekniske problemer oven i. Derfor bruger vi i dag meget mere tid på problemløsning end på salg og udvikling af rejser, og det kræver et helt andet niveau af gode, dygtige medarbejdere end i de glade amatørdage for 35 år siden. Derfor er det vigtigt, at vi holder dampen oppe og kommer videre i en fart, fastholder vores service og kvalitet til glæde for alle vores mange dejlige og loyale rejsende.