Nytårshilsen fra Albatros

30 Dec 2019
Kære rejsende Lad mig starte denne nytårshilsen med en lille anekdote fra det forgangne år. På mange rejser indgår en bytur med cykeltaxi, som i reglen forener en sjov oplevelse med lokal erhvervsstøtte.

Den ellers behagelige og fredsommelige tur blev imidlertid forvandlet til en halsbrækkende oplevelse for en rejsende, da chaufføren tilsyneladende både kørte ind i gående og i biler, og ydermere fandt samtlige huller i vejen. Chaufføren måtte jo enten være fuld eller på stoffer. Vores lokale samarbejdspartner fik hurtigt identificeret den formastelige og lovede at fyre ham, idet man dog bemærkede, at manden faktisk ikke var påvirket, men havde et meget svækket syn og ikke råd til briller. Vi foreslog dog, situationen taget i betragtning, at vi ville betale et par briller, så han fortsat kunne arbejde og brødføde familien.  

Historien forekommer muligvis ret ubetydelig i det store billede, men ikke desto mindre betyder den alverden for et enkelt menneske og hans familie, hvilket får mig til at tænke på de mange, mange millioner mennesker, der alene lever af turismen i alverdens fattigste lande, og som ofte overses i den herværende turisme- og klimadebat.  

Som det første rejsebureau lancerer vi i år tre egentlige grupperejser alene med tog. Rejser til henholdsvis Wien og Prag, London og Paris, samt Italien. Det har været en utrolig vanskelig opgave, fordi koordinering af europæiske togforbindelser er ikke-eksisterende, og går noget galt undervejs, er det ikke særligt sandsynligt, at nogen umiddelbart kan løse problemet. Til gengæld er togrejser langt, langt dyrere end flyrejser, men måske kan en øget efterspørgsel sætte gang i udviklingen.  

Albatros’ første forsøg med klimavenlige- og bæredygtige rejser går helt tilbage til 1989-90. Selvom vi brugte tid og kræfter på at gennemtænke projektet, endte det som en stor fiasko, fordi rejserne blev for ukomfortable, og deltagerne var utrygge blandt kannibaler på New Guinea og hovedjægere i Amazonas. Det gav dog en masse avisomtale og årets rejsepris i 1995.

Vores nyeste klimasatsning bliver det nybyggede skib Ocean Victory, der forventes at tage de første 186 passagerer ombord i december 2020. Det bliver tilsyneladende verdens sikreste og mest klimavenlige skib, hvor vi forventer at nedsætte emissionen med 80 % i forhold til vores aktuelle skib. På det lille luksusskib har vi udelukkende udvendige kahytter og flest med balkoner.

De første rejser går til Antarktis, South Georgia og Falklandsøerne og første april har vi en fantastisk tur gennem Ildlandets gletsjerlandskaber og videre nordpå gennem Chiles fortryllende skærgård.   

På flere af vores ture til Antarktis og Grønland har vi allieret os med klimaforskere fra Københavns Universitet, der både arrangerer praktisk forskning ombord med deltagelse af de rejsende, også kaldet ”Citizen Science”, og forskerne afholder endvidere seminarer om klimaforskning. Det sker blandt andet på vores tur til Diskobugten 24. august 2020. 

Der er sikkert en del, der har bemærket, at vi også er begyndt at arrangere busrejser, hvilket vi faktisk har gjort i mange år, om end i mindre skala. Vi arbejder med at finde vores egen profil med korte naturrejser og historiske rejser i nærområderne, som eksempelvis tranedans i Sverige og genforeningen i Sønderjylland.  

I 2020 åbner vi to nye lodges i Afrika. Den første bliver en såkaldt semimobil camp Tarangire National Park i Tanzania, som udgangspunkt for alle vores rejser i området. Tarangire er det sted i Tanzania, hvor der sker mest året rundt med konstante vandringer skiftevis af oryx antilope, gnu og elefant og mange andre arter. Desuden genåbner vi den femstjernede lodge, Dugong, i Mozambique som supplement til Albatros safarirejser i Sydafrika. Hvis der findes et paradis på jord, så er det lige her på en ufremkommelig landstimmel mellem bugten i Vilanculos og Det Indiske Ocean.

Sluttelig mangler jeg bare at sige tak for i år. Det har været et godt år for Albatros, takket være vores mange tilfredse rejsende.

Godt Nytår

Søren Rasmussen