Tog i stedet for fly? 

21 Jul 2019
Jeg har haft den udsøgte fornøjelse, at afprøve såvel metro som langdistance tog i Japan og Kina.

Tokyos metro er i dag en så veludbygget, effektiv og billig transportform, at det forekommer nærmest meningsløst, at benytte andre transportmidler, der alle er betydeligt langsommere og dyrere. Derfor benytter Albatros i dag udelukkende metroen i Tokyo. Langdistancetogene er i begge lande lækkert indrettet, lynhurtige, præcise og billige. Den lange tur fra Beijing til Shanghai tager dag kun fire timer og koster få hundrede kroner. 

Kina og Japan har simpelthen satset på, at togrejser skal være et vægtigt alternativ til flyvning og en af de transportformer, der skal sikre sammenhængskraften i landene. Under disse omstændigheder vil jeg til enhver tid foretrække en behagelig, tilbagelænet togrejse, fremfor et indeklemt flysæde og endeløse sikkerhedscheck. 

Desværre har 50 årsmedlemsskab af de Europæiske fællesskaber ikke ført til nogen form for harmonisering af togdriften, der i dag er akkurat lige så besværlig, som da jeg som 15 årig skulle på sprogskole i Brighton og DSB sendte mig Hamborg og Aachen (med 5 timers ventetid kl. 04.00 om natten) videre til Hoek van Holland, skib til Harwich, tog videre til London og regionaltog til Brighton, hvor rejsen kunne afsluttes med en lokal bus. Det var en lang og ensom tur, selvom jeg havde gode bøger med. Det nøjagtige tidsforløb husker jeg ikke, men kan regne mig frem til noget i retningen af 36 timer. Ganske typisk for en lignende togrejse i dag til Rom eller Barcelona. Den store forskel på dengang og i dag er flyprisen, der er krøbet så langt under togprisen, at den næsten ikke er til at få øje på. 

De danske statsbaner har i årenes løb udstillet talrige spændende flyprogrammer i deres butikker, mens personalet bagved, har været travlt optaget af, at lave flybilletter på Business Class til statens ledende tjenestemænd, men til deres forsvar skal dog siges, at det har været noget nær en umulighed, at binde Europas tog sammen til en nogenlunde rimelig grupperejse. 

Forleden skrev en tænketank, at man bør tage toget til Barcelona og dermed reducere sin udledning af kuldioxid med 2/3 i forhold til fly. Man så må håbe, en anden besætter den økologisk kostbare plads i flyet, men jeg har nu været inde på diverse bookingdatabaser for at sammenligne tog og fly. Den billigste togbillet koster 3000 kr. pr. vej og tager 38 timer. Der findes hurtigere ture, faktisk helt ned til 26 timer, men så stiger prisen til 3600 kr. pr vej. De billigste flybilletter koster 700 kr. t/r, men den hyppigste pris ligger omkring 1000 kr. Turen tager med fly omkring 3 timer. Rundt regnet skal man altså vælge mellem en ukomfortabel togtur på 30 timer eller en sviptur på 3 timer med fly. Vælger man den træge togtur, skal man betale mindst 6000 kr., hvor den hurtige flytur kun koster op mod 1000 kr. 

Europas togforbindelse hænger simpelthen ikke sammen, fordi de planlægges regionalt. Gennemgående rejser bliver dyre og dårlige og indebærer ofte, at man skal indstille sig på at sidde oprejst i et døgn eller mere. Til gengæld får man lov at betale rigeligt for ydelsen og et stort besvær, når rejsen bestilles, fordi ingen kan finde ud af systemet. Hvis togentusiasterne blandt dagens poliikere kan løse den gordiske knude, skal det bestemt hilses velkomment. 

Det ligner bestemt en Sisyphos opgave at lave togrejser under de eksisterende betingelser. Ikke desto mindre har vi i Albatros besluttet at gøre forsøget, så i det kommende efterår lancerer vi ensartede kulturrejser i Europa med afrejse fra Stockholm, København og Oslo, og så glæder vi os til at se, hvordan danskere, nordmænd og svenskere reagerer på det.