Great Wall Marathon

20 May 2019
Natten bød på den hidtil største skylle under et maraton, men regnen stilnede af i løbet af natten og efterlod kun dis og periodevis støvregn, altså det perfekte løbevejr i et varme omgivelser.

Omgivelserne bliver måske knapt så spektakulære, og ruten fedter lidt, men disen kaster til gengæld et anderledes mystisk skær over landskabet, der kunne være en kulisse fra Game of Thrones, og lur mig om ikke seriens mur og værn mod de vilde stammer i nord, har hentet sin inspiration herfra.

Vejret betød også, at der var alt andet end travlt i lægeteamet, der sad og hyggesnakkede, da jeg kom forbi efter mit eget løb, ingen kunder i butikken, herligt. I de fleste år har solen bagt ned over løbene fra en skyfri himmel og temperaturen sneget sig et ubehageligt stykke over de tredive grader. Væsketabet bliver simpelthen for stort, fordi selv inkarnerede løbere ofte er så længe undervejs, at de ikke kan optage nok væske, maven strækker, og så har vi balladen, der i reglen fører til et drop i lægeteltet. Når jeg kigger ind i lægecenteret, kan jeg enten glæde mig over, at der ikke er meget at lave, eller at der er et tilstrækkeligt stort, professionelt hold, når varmen plager, og alle er i arbejde med at tilse brankede og udtørrede løbere, der i reglen kan vende tilbage til deres venner og familie efter en times tid.

På toppen af muren trænger varmen ud gennem alle porer, blandes med disen og blæses ud over det stadigt fortryllende landskabet, hvor de små farme efterhånden er blevet afløst af bymæssig bebyggelse, hvor ordet pittoresk næppe kommer til sin ret. Kina er ikke, hvad det har været. Hvor alle de monstrøse hoteller fra revolutionens jubelår, jubilæet og The Great Wall Marathons fødsel i 1999, var fyldt med vestlige turister, er det mondæne Kina i dag fyldt med stjernerige kinesere. Kina er, hvad det altid har været, landet for kinesere.   

Som koncept og land har Kina mindst 4000 år på bagen, modsat Danmarks sølle tusind år fra Danmarks samling på Harald Blåtands tid. Den enorme lange, brede dal formet af den gule flod, strækkende ned til Yangtze er Kinas hjerte 414.000 kvadratkilometer eller 10 gange Danmarks størrelse. I dette kornkammer, hvor man nemt høster to gange årligt, opstod staten Kina under Shang dynastiet, som den endelige samling af småstater og blev til nationen af Han kinesere, der havde det så fortrinligt, at de ikke behøvede andres selskab og byggede en mur.  

Kinas store filosof Confusius (551 – 479 BCE) sagde: I det velorganiserede imperium er statens anliggender, musikken og krigsoperationer styret af Himlens søn (Kejseren), men når imperiet er i uorden er statens anliggender styret af feudalherrer og styret vil næppe holde ti generationer. En filosofi der tilsyneladende stadig vinder genklang i Kina, med den forskel at rummet bag Muren og de senere erobrede territorier i dag bebos af en milliard, og derfor løber vi måske i lidt mere dis, end godt er.  

I år havde vi mulighed for udskifte den ellers obligatoriske cola med en tår nybrygget Mikeller fadøl efter løbet. Skulle nogen mene, at man ikke skal blande øl med sport, vi jeg blot sige, at jeg blander fornøjelse med fornøjelse med fornøjelse. Jeg er ganske tilfreds med byttet og den letter afslappede følelse efter to herlige fadøl. Så for mit vedkommende velkommen til Mikeller og mere fadøl.

Nu er det 20. Great Wall Marathon overstået, vel overstået, og alle professionelle og frivillige hjælpere returneret til Beijing efter 5-6 intense dage omkring Jing & Yang pladsen, som vi har døbt den, og i samme moment, er der gjort klar til næste års løb og mange andre og nye løb i Spanien, Island og Grønland.

Tak til alle for en fremragende indsats.